A „Varázs-garázs” lelt otthonra a könyvtárban

Nem sokáig parkoltak a kétkerekűek a teraszunkon. Rászoruló családok juthattak kerékpárokhoz a széles összefogás eredményeként. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság felhívására húsz használt bicikli érkezett, köztük gyermek- és felnőtt kétkerekűek. Volt, amelyiken csak a gumi szorult javításra és volt, amelyik kicsit komolyabb szervizen esett át. A Mobilitás Hetére mindegyik megújult.

A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány segítségével rászoruló családokhoz kerültek a magánszemélyek által felajánlott kerékpárok. Az átadásra a József Attila Könyvtár teraszán és kávézójában került sor, ahol az adományozók és a bicók új gazdái is találkozhattak. Könyvtárunk egy-egy könyvvel járult hozzá az ajándékhoz. A „Vakrandi egy könyvvel” akciónk sikerére alapozva becsomagoltuk a köteteket és mindenki szabadon választhatott közülük. Könnyed, informatív olvasmányok kerültek a csomagokba, melyeket akár egy bicózás pihenőjében is elő lehet venni és az őszi tóparton kellemes időtöltésként elolvasni néhány oldalt belőle.

A kerékpározás éve kapcsán hirdetett „Tekerj velünk!” kampány megnyitójára is intézményünkben került sor még tavasszal. Azóta számos esemény, kirándulás, kiállítás, közös bicós akció hívta fel a figyelmet arra, hogy a kerékpározás nem csak egészséges, de az egyéni autós közlekedést kiváltó közlekedési forma is. Tatabányán és környékén folyamatosan bővülő, biztonságos kerékpárút hálózat áll a kerekezők rendelkezésére.

A könyvtár által szervezett Országos Vándorgyűlés egyik legsikeresebb programja a kerékpározás volt – a találkozó teljes időszaka alatt igénybe vehették a résztvevők az önkormányzat és a rendőrség által felajánlott bicókat. Augusztus utolsó vasárnapján száznál is többen kerekeztünk Tatára és vissza a két város diákönkormányzatával közös szervezésben. Az éjszakai kerekezők biztonságáról pedig a balesetmegelőzési bizottság gondoskodott. Utóbbi program felhívta a figyelmet a látni és látszani elvre, amely a közlekedés minden résztvevője számára a biztonság alapja lesz az elkövetkező őszi-téli időszakban.